Yüzmenin faydaları, nasıl yüzülür, sağlığa etkileri nelerdir?

Yüzmek, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkün kılmaktadır. Serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını çalıştırıyor. Yarım saat düzenli olarak, yüzdüğünüzde yaktığınız kalori miktarı bir saat koştuğunuzda yaktığınız miktara eşit olmaktadır. Kalori yakmak için aynı zaman da sağlığımız açısından da faydalıdır. Yüzmek vücudu çalıştırır, kardiyovasküler kondisyonu artırır, kas kuvvetini, dayanıklılığını artırır, esnekliği ve hareketliliği artırır. Vücut direncini arttırdığı için hastalıklara yakalanma riski de düşer. Eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmaktadır. Kaslarında, eklemlerinde ya da iskelet sistemlerinde herhangi bir rahatsızlığı olanlara doktorlar tarafından önerilmektedir.

yüzme

Vücudun tüm kaslarının çalışmasını sağlayarak için kas kuvvetini ve direncini artırmaktadır. Yüzme, gerçekleştirildiğinde insan sağlığına olumlu etkilerde bulunmaktadır. Yüzmenin faydalarına bakarsak karşımıza şu sonuçlar çıkmaktadır. Kan dolaşımını hızlandırır. Beynin oksijen ihtiyacını karşılar. Kolesterolü dengeler. Diyabet riskini azaltır. Astıma iyi gelir. Sindirim sistemini hızlandır. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığına iyi gelir. Esnekliği arttırır. Kasların gelişimini arttırır.

Kemik sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Yüzme suyla karşılaşıldığında rahatlama duygusunu hissettirerek psikolojik ve sinirsel rahatlamayı sağlamakta çok önemlidir. Bununla birlikte solunum sistemini doğru ve düzgün kullanmamızı sağladığı için psikolojik olarak rahatlama hissetmenizi sağlayarak daha olumlu duygular hissetmenizi sağlayacaktır. Yüzme sporuna ait 4 adet yüzme stili bulunmaktadır. Hızlı yüzme stili olarak serbest yüzme stilinin yanı sıra kurbağalama, sırtüstü ve kelebek yüzme stilleri bulunmaktadır. Serbest yüzme stilinde en önemli unsur nefes alış verişi önemlidir. Vücudun suda duruşu, daha az yorulmanızı sağlamaktadır.

Serbest yüzme stilinde ilk olarak vücudun suya paralel olarak yatay durmasına dikkat edilmelidir. Sırtüstü yüzme stilinde vücudun rahat olması oldukça önemlidir. Ayaklar tam suyun içerisinde suya paralel ve gergin bir pozisyonda bulunması doğru olacaktır. Sırtüstü yüzme stilinde tam kol turunda 3 ayak vuruşu yapılmalıdır. Nefes kontrolü en kolay stil olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurbağalama yüzme stilinde kolların ve bacakların uyumu oldukça önemlidir. Kelebek yüzme stili, zor teknik olmakla birlikte belin kullanımı bu stilde çok önemlidir.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir