Arabalarda Hava Yastıkları Nasıl Çalışır?

Araç satın alırken öncelikle düşünmemiz gereken, can güvenliğimizdir. Güvenliği sağlayacak donanımda bir araç tercihi, oluşabilecek olumsuz durumlara karşı bizleri koruyacaktır. Sevdiklerimizle seyahat ederken konforlu ve güvenli bir yolculuk yapmak isteriz. İşte bu güvenliği sağlayacak en önemli hususların arasında, hava yastıkları bulunmaktadır. Hava yastığı, araçların çarpışması sırasında içerisine hava veya gaz dolarak, emniyet kemeri ile birlikte kişiyi hayata kazandıran oldukça mühim bir güvenlik sistemidir. Hava yastıkları sayesinde, bir kaza anında kafamızı sert zemine çarpmak durumunda kalmayız. Hava yastıklarının kullanımı sebebiyle yaşanan kazaların sonucunda ölümler azalmaktadır.

Herkesin merak ettiği konulardan bir tanesi, hayat kurtaran bu hava yastıklarının nasıl ve ne gibi durumlarda çalıştığıdır. Araç, bir darbeye maruz kaldığında ani bir şekilde hız kesmeye başlamaktadır. Elektronik sensörler hız değişimini otomatik bir şekilde tespit eder. Böylelikle ivme ölçer darbenin derecesini belirlemektedir. Kimyasal patlayıcının ateşlenmesi ile birlikte hava yastığına hızla argon ya da nitrojen gazı dolmaya başlar. Kazadan yaklaşık 30 milisaniye sonra hava yastığı olabildiğince şişer. Çarpma sonrası hava yastığının içerisinde bulunan gaz küçük delikler aracılığıyla tamamen boşaltılır.

Hava yastıklarının yapımında bulunan temel malzemelee; yastık, tüp, elektronik kart ve sensördür. Yastığın ana görevi kafamızla, sert zeminin çarpışmasını engellemektedir. Bu nedenle naylon iplikten üretilir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan yastık, oldukça elastiktir ve üzerinde bulunan delikler sayesinde birkaç saniye sonra söner. Tüp, kaza esnasında yastığın şişmesini sağlar. Elektronik kart, hava yastığının doğru şartlarda ve doğru zamanda programlanmasını sağlar. Sensör ise, hava yastığına ne zaman şişmesi gerektiğini bildiren önemli bir parçadır.

Çoğu Araçta birden fazla hava yastığı bulunmaktadır. Araç üreticileri, sürücüye ve yolculara iyi bir güvenlik hizmeti sunmak için bu hususa dikkat eder. Genel olarak önde iki, ön çaprazlarda iki ve ön kapı çerçevelerinin hemen üstünde iki hava yastığı olmak üzere toplamda altı adettir. Hava yastıkları belirli bir hızın üzerinde devreye girer. Şiddeti hafif olan ön, yan veya arka çarpmalarda hava yastıkları maalesef ki açılmaz.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir