Vazelon Manastırı Tarihi, Vazelon Manastırı Nerede?

Vazelon manastırı tarihi, Vazelon manastırı nerede? Genelde bu soruyu, manastıra gitmek isteyen kişiler sorar. Üstelik Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Manastır, 270 yılında inşa edildi. O zamanlardan bu zamana hala ayakta durabilen bir Manastırdır. Genel yapısının kayalardan oluşması sebebiyle herhangi bir eskime veya yıkılma gibi tehlikelere karşı, yeni yapılan binalardan daha sağlam duruyor. Bünyesinde bulunan yapının genel olarak eski çağlarda yapılması da kaya özelliğini göstermesini sağlıyor.

Bu Manastır 1410 yılında bir restorasyon sürecine girdi. O zamandan bu zamana da hiç bozulmadan gelebilen yalnızca devlet koruması altında bakılan kültürel yapıyı içerisinde önemli tarihi dokuları bulunuyor. Yani 270 yılından bu yana kadar Yunan Manastırı olarak bilinen önemli bir noktadır. Bu manastırın içerisinde ve çevresinde bulunan doğal yapıda kendisinin daha önemli kılınmasına sebebiyet veriyor. Üstelik bu Manastır bünyesinde dini, kültürel yapıyı da barındırıyor. Eski kültürlerin günümüze kadar işlenmiş versiyonları içerisine var. Bakıldığı zaman kayaların üzerinde dini motifler de bulunuyor.

Vazelon Manastırı Tarihi Yapısı

Vazelon manastırı tarihi, Vazelon manastırı nerede? Bu Manastır Trabzon bölgesinde ve Maçka taraflarında bulunuyor. Üstelik bu yapının, Sümela Manastırına büyük katkıları oldu. Sebebi ise Sümela Manastırının yapımında, Vazelon Manastırından gelen gelirlerin kullanıldığına dair bilgiler var. Üstelik bu manastırın dokusu gereği savaşlara uğradığı görülüyor. Daha çok Türklerin ve Fransızların saldırdığı bu yapının birçok değişkeni bünyesinde bulundurduğunu görmek mümkündür. Bazı durumlarda manastırın değişmesi ve bu manastırın düzenlenmesi olabilecek durumlardır. Ancak tarihi doku sebebi ile bu dokuya kimse zarar vermedi.

Vazelon manastırı tarihi, Vazelon manastırı nerede? Gibi soruların cevaplarını verdik. Daha çok tarihi yapısına bakacak olursak 1922 yılında Türklerin yunanları püskürtmesi ile burası Türklere kaldı. Yani bir savaş sonucu kazanılan bir yerdir. Üstelik Türkler, Yunanları yendiği taktirde bu Manastırdan kaçan Rumlar ve çevresini terk enden Rum kökenli kişiler ülkeyi de terk ettiler. Manastırın duvarlarına bakmak bile neler yaşadığını görmek için yeterli olacaktır. Üstelik manastır hala Türkler tarafından korunuyor.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir