REM Uykusu Nedir? Nasıl Oluşur? Faydaları Nelerdir?

Uyku sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturan etmenler arasında yer alır. İnsanların sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilmesi için düzenli bir uyku düzenine sahip olması ve uyku kalitesinin yüksek olması gerekir. Uyku saati tek başına uykunun kalitesini göstermez. Uyku süresi içerisinde REM uykusu olarak isimlendirilen bir dönem vardır. Bu dönem ne kadar uzun olursa kişi o kadar kaliteli uymuş olur.

“Rapid Eye Movement” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşan REM kısaltması, hızlı göz hareketi anlamına gelmektedir. REM uykusu sırasında gözler hızlı bir şekilde hareket ettiği için bu şekilde isimlendirilmiştir.

REM uykusu olarak tabir edilen dönem uykunun başlangıcından 90 dakika sonrasıdır. Vücut biraz daha hızlı bir şekilde nefes almaya başlar ve gözleriniz çok daha hızlı ve rastgele hareket eder. Bu dönemde rüyalar ve kâbuslar çok daha etkili bir hale gelecektir.

rem uykusu

REM Uykusu Nasıl Oluşur?

İnsanların REM uykusuna geçiş süreçleri hala bilinmezlikler içermektedir. Bazı bilim adamları uykunun tamamında rüya görüldüğünü ancak yalnızca REM uykusu döneminde görülen rüyaların hatırlandığını iddia ederler. Bazı bilim adamları da yalnızca REM uykusu döneminde rüya görüldüğünü ve kişinin kalan uyku sürelerinde rüya görmediğini iddia etmektedir.

REM uykusu genellikle 5 ile 30 dakikalık bir süreçtir. Ancak uyku sırasında 4-5 defa tekrarlanabilir. İlk REM uykusu kısa sürerken sonrakiler giderek daha uzun sürmeye başlamaktadır. Bu uykunun oluşabilmesi ve olabildiğince uzun sürmesi için uyku düzeninin kurulması ve uykunun bölünmemesi gerekir.

REM Uykusunun Faydaları Nelerdir?

REM uykusunun vücudumuza birçok farklı faydasından bahsedilir. En önemlisi öğrenme süreci üzerindeki etkilerdir. Bu dönemde beyin gün içerisindeki öğretileri kaydeder. Eğer REM süresi uzun olursa çok daha fazla bilgi kaydedilecektir.

REM uykusu sırasında insanlar duyumsal ve duygusal olgunlarını geliştirirler. İnsanların olgunlaşmasında geçirdikleri REM uykusu süresinin önemi oldukça büyüktür. Bu süreyi uzatmayı başaran kişiler beyinlerini daha kısa bir sürede olgunluğa ulaştırmış olacaklardır.

Beynin ilgisiz olan bilgileri ayırdığı evre de REM uykusu evresidir. Bu evrede gereksiz bilgiler ayıklanır ve beynin bunlarla meşgul olması engellenir.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir