Varis ile Yaşam Kalitesi

 

Pek çok kişide bulunan varisin günlük yaşama doğrudan etkileri bulunuyor. Özellikle de günlük yaşantı içerisinde yaşam kalitesini doğrudan etkileyebilmekte olduğu gibi görsel yönden de son derece olumsuz bir etkide bulunuyor. Bu neden ile de günümüzde pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı büyük bir sağlık sorunu olarak varisin öne çıktığı söylenebilir. Genel olarak gün boyunca uzun süre hareketsiz şekilde ayakta duran kişilerde ya da genetik olarak yatkınlığı bulunan kişilerde görülen bir sağlık problemi olarak öne çıkıyor. 

Varis Nedir?

Bacaklarda bulunan toplardamarda ortaya çıkan bu rahatsızlık, son derece yaygın şekilde görülüyor. İnsanların bacaklarında bulunan toplardamarların fonksiyonel yönden karşı karşıya kaldığı sorunlar veya kan akımının önünde oluşan bir engelleme durumunda toplardamarların genişlemeye başlaması ve kıvrımlı bir hale alması ile varis oluşumu gerçekleşiyor. Günümüzde bacaklarda belirgin bir şekilde kendisine gösteren yüzeysel varislerin yanı sıra daha derinlerde venlerde ortaya çıkabilen varisler bulunuyor. Bacaklarda kanın bacaklarda biri yüzeyde ve biri de derinde bulunan iki atardamar sistemi ile dolaşımı sağlanabiliyor. Kişinin bacaklarında bulunan bu toplardamarlar bacaklardaki pis kanın akciğer ve kalbe taşınmasını sağlıyor.

varis

varis

 

Bu neden ile de yer çekimi kuvvetinin tam tersi istikametinde bir kan akımı gerçekleştiriyor. Bu şekilde bir yukarıya doğru olan bir kan akışının oluşmasını sağlayabilme konusunca bacaklardaki toplardamarlar içerisinde kolaylaştırıcı etkiye sahip olan ve aşağı yönde kanın toplanmasını engellemekte olan kapaklar bulunuyor. Kişinin bacaklarındaki kasların çalışması ve kan bu kapaklar yardımı ile yukarıya doğru tek yönlü şekilde ilerliyor. 

Varis Nasıl Oluşur?

Varisin oluşumu da bu aşamalarda yaşanıyor. Özellikle de kişilerin bacaklarında bulunan toplardamarlarda yer alan kapaklarda hasar oluşumu ile birlikte kanın yer çekimi ile aşağıya yönelik olarak bir basınç ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bu gibi bir hasar durumunda ortaya yüzeysel varisin oluşumu çıkıyor. Varisin oluşumunda etkili olan pek çok etmen bulunuyor. Bu etmenler varisin oluşumda doğrudan etkiler sağlayarak kişinin yaşamı içerisinde son derece olumsuz etkilere neden oluyor. 

varisi önlemek

varisi önlemek

 

Varis Neden Olur?

Varisin ortaya çıkmasında en önemli sebep kesinlikle kişilerin gün boyunca uzun süreler ayakta hareketsiz kalmaları olduğu söylenebilir. Bunun dışında da bir diğer en önemli neden kesinlikle kişinin genetik yapısının varise olan yatkınlığıdır. Bayanlarda daha yüksek oranla görülen fazla kilo problemleri de varis oluşumunda son derece etkili oluyor. Varisin günlük yaşamda pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Sadece sağlıksal yönden değil aynı zamanda da özellikle yüzeysel varislerde bacakların görünümünde olumsuz etkiler yaratabiliyor. 

Varis Yaşamı Etkiler mi?

Sağlıksal açıdan bakıldığında ise varisin günlük yaşama etkileri arasında özellikle de uzun süreler geçmeyen ve daha da artan bacak ağrıları, bacakların çok kısa süreler içerisinde yorulması ve bacaklarda daha ağırlık hissinin ortaya çıkması gibi yaşam kalitesini doğrudan etkileyecek hususları bulunuyor.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir